Zorg- en ouderschapsplan

Ouderschapsplan

Wanneer je gaat scheiden (of al bent gescheiden) maar wel samen kinderen hebt is het vaak een lastige situatie. Een ouderschapsplan kan helpen om gezamenlijk de opvoeding voor te zetten, jullie blijven de ouders van jullie kind(eren). Je wilt natuurlijk dat jullie kinderen er het minst onder te lijden hebben dat hun ouders niet meer bij elkaar zijn maar je merkt dat het in de praktijk lastig is. Ook al zijn jullie kinderen als meerderjarig, het zal voor hun ook een lastige situatie zijn.

Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben, is het opstellen van een ouderschapsplan bij scheiding verplicht. Dit plan moet ervoor zorgen dat er in de toekomst duidelijkheid is hoe zaken worden geregeld zodat jullie beiden weten waar je aan toe bent en het zo het beste voor jullie kinderen kunnen regelen.

Kosten

Het opstellen van een ouderschapsplan kan al vanaf 54 euro per ouder.  Neem contact op om jullie situatie te bespreken.

Wat is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is een document met afspraken over de verzorging en opvoeding van kinderen. Het vormt een leidraad voor ouders en moet zorgen voor meer stabiliteit voor de kinderen.

In het ouderschapsplan staan tenminste drie aspecten:

  • De verdeling van de verzorging en opvoeding van de kinderen.
  • De kosten van de verzorging en de opvoeding van de kinderen (kinderalimentatie)
  • Hoe de ouders elkaar informeren over de kinderen.

Vaak wordt het ouderschapsplan aangevuld met afspraken die de ouders belangrijk vinden. Bijvoorbeeld afspraken rondom zakgeld, (kinder)feestjes, bedtijden, feestdagen en vakanties, contact met opa’s en oma’s, gebruik van social media etc. Dit zijn veelal onderwerpen waar gedurende het jaar discussies over ontstaan. Voor jullie als ouders en zeker ook voor jullie kinderen is het belangrijk dat er duidelijkheid is en deze onderwerpen niet op het moment zelf besproken moeten worden.

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Voor wie?
In Nederland ben je als ouders van minderjarige kinderen verplicht een ouderschapsplan op te stellen bij scheiding : voor gehuwden en geregistreerd partnerschap en voor (samenwonende) ouders met gezamenlijk gezag. Dit document wordt door de rechter gekeurd en pas dan kunnen jullie voor de wet scheiden.

Wie stelt het ouderschapsplan op?

Sommige ouders stellen zelf een ouderschapsplan op. Omdat jullie als ouders zelf het beste weten wat goed is voor jullie kind(eren) en hoe jullie de opvoeding voort willen zetten. Een afspraak met de mediator die het wellicht hier en daar nog aanvult en het plan is af en bruikbaar.

Maar een ouderschapsplan levert helaas ook vaak veel discussie en geruzie op tussen de ouders. Omdat het over de belangen van jullie kinderen gaat, komt er veel emotie bij kijken. Mediation kan jullie hierbij helpen. Gezamenlijk zoeken jullie een invulling voor het ouderschapsplan, wat voor jullie en nog belangrijker, voor de kinderen werkt!

En dan is met het ouderschapsplan alles goed geregeld en loopt alles soepel?

Helaas werkt het in de praktijk niet altijd zoals je van te voren hoopte. Er zullen (misschien altijd?) spanningen tussen jullie beiden als ouders zijn. Je probeert het zo goed mogelijk te doen maar soms zal je het gevoel hebben dat de ander niet mee werkt of zich niet aan de afspraak houdt. Het is goed om dat zo snel mogelijk met elkaar om tafel te gaan en uit te spreken waar de schoen wringt. Ervaring leert dat hoe langer je er mee wacht, hoe groter de spanningen worden. Vaak kan een mediator helpen om jullie weer goed met elkaar te laten praten. Lees hier meer wat de bewezen SCHIP-aanpak voor jullie kan betekenen!

Update van het ouderschapsplan

Situaties veranderen, zo ook in de nieuwe vorm(en) van het gezin. Het is daarom belangrijk om regelmatig het ouderschapsplan te herzien. Kleine aanpassingen kunnen vaak al genoeg zijn. Lees hier meer over het updaten van het ouderschapsplan.
Wil je meer weten of mediation bij het opstellen van een ouderschapsplan? Neem dan contact met ons op.