Scheiding, ouderschap, familie
Wat kost een gemiddeld echtscheidingstraject?
Het is moeilijk in te schatten wat jullie traject zal kosten. Dit hangt namelijk af van het aantal gesprekken en de complexiteit van de verdeling. Daarbij ligt het natuurlijk eraan in hoeverre jullie het enigszins eens zijn met elkaar en op 1 lijn liggen. We begrijpen dat je graag een inschatting wil hebben.
In de praktijk van JM Mediation duren mediationtrajecten bij echtscheiding gemiddeld ongeveer 3 à 4 gesprekken, inclusief ondertekenen. Het opstellen van een convenant kost tussen de 1,5 en 3 uur. Neem voor meer details contact op met JM Mediation.
Wat kost een ouderschapsplan?
Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben, zal er een ouderschapsplan worden opgesteld. Het is lastig om precies te zeggen hoeveel tijd het zal nemen om een goed document op te stellen maar we begrijpen dat je graag een inschatting wil.
We nemen tijdens een gesprek van ongeveer 1,5 uur alle onderwerpen door en bespreken de mogelijkheden en de gevolgen van beslissingen voor jullie en voor de kinderen. Al deze onderwerpen worden opgenomen in het ouderschapsplan, dat ongeveer 2 à 3 uur in het beslag neemt. Afhankelijk van onderwerpen die nog discussies opleveren, wordt het ouderschapsplan verder besproken en aangevuld.
Wat kost het maken van een officiële alimentatieberekening?
Willen jullie een officiële berekening voor de kinderalimentatie laten maken? Dat kost ongeveer 75 euro per persoon (ex btw).
Willen jullie een officiële berekening voor partneralimentatie laten maken? Dan kost ongeveer 75 euro per persoon (ex btw).
Willen jullie een officiële berekening voor zowel een kinder- als partneralimentatie laten maken? Dat kost 120 euro per persoon (ex btw).
Waar vinden de mediationgesprekken plaats?
Het is aan jullie waar we afspreken. Normaliter spreken we af op een ‘neutrale’ locatie: dat is of bij mij op kantoor in Hilversum of we spreken af bij jullie in de buurt. JM Mediation kan in verschillende gemeentes comfortabele gespreksruimtes huren. Als jullie het prettiger vinden om bij jullie thuis af te spreken, is dat ook een mogelijkheid, mits er geen kinderen aanwezig zijn (ook niet op hun kamer, als de ‘slapen’) en we er in alle rust kunnen praten.
Kunnen mediationgesprekken ook via Zoom, skype of facetime?
Dat is mogelijk, zeker in deze tijd. Het heeft alleen niet onze voorkeur. Door met elkaar aan tafel te zitten is namelijk de non-verbale communicatie duidelijker en deze vorm bepaalt een heel groot deel van hoe we communiceren. Uiteraard treffen we altijd voorzorgsmaatregelen zoals afstand houden, goed ventileren en geen handen schudden.
Mochten we fysiek niet bij elkaar kunnen zitten, dan is via video-bellen altijd een optie.
Ik heb een rechtsbijstandverzekering. Dekt die mediation ook?
Of je rechtsbijstand ook mediation vergoedt, staat in de voorwaarden van je polis. Als zij mediation vergoeden, is vaak een vereiste dat de mediator die wordt gevraagd, een MfN-registermediator is. JM Mediation werkt uitsluitend met erkende MfN-registermediators.
Ik zit in een juridisch conflict, waarom zou ik niet direct naar een advocaat gaan?
Het is erg verleidelijk om naar een advocaat te gaan. Echter, mediation werkt vaak beter en sneller. Daarbij wordt het juridische aspect zeker in de gaten gehouden tijdens mediation. Doordat je met de andere partij in gesprek blijft, komen jullie sneller en goedkoper tot een oplossing dan als je 2 advocaten hun gang laat gaan.
Ik ben bang dat de andere over mij heen loopt en ik uiteindelijk het onderspit delf. Is mediation dan wel geschikt?
In het mediationproces staat zelfbeschikking centraal. Dit betekent dat je zelf in staat bent om keuzes te maken en hierover kan beslissen. De mediator zal echter altijd in de gaten houden dat er evenwicht aan tafel is en dat de één de ander niet ‘overuled’ en domineert, op zo'n manier dat de ander overal akkoord mee gaat. Jullie krijgen allebei ongeveer evenveel spreektijd, ook al praat de ander luider of dwingender. Daarbij zal de mediator erop aandringen dat ieder goed over de genomen beslissingen nadenkt en indien nodig extern advies inwint. Het is belangrijk dat de beslissingen die jullie nemen over een aantal maanden of zelf jaren nog steeds de juiste lijken.
Op de werkvloer
Wat is een transitievergoeding?
De transitievergoeding is een vergoeding als je werkgever je contract stopzet (ontslag) of wanneer je contract niet wordt verlengd. De werkgever moet je conform de afgesproken opzegtermijn laten weten dat je contract niet wordt verlengd. Doet hij/zij dit te laat, dan heb je recht op een extra vergoeding
Je werkgever mag je alleen ontslaan als hij daarvoor goede redenen heeft. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de hoogte van je maandsalaris en hoe lang je in dienst bent geweest. Er wordt o.a. gerekend met een vergoeding per arbeidsjaar van 1/3 maandsalaris.
Zijn jullie het eens over het scheiden van jullie wegen en komen jullie er onderling uit? Dan staat jullie vrij om af te wijken van de formule en onderling een bedrag af te spreken. Je spreekt bij onderlinge overeenstemming eerder van een beëindigingsvergoeding. Zorg er in elk geval voor dat de afspraken die jullie maken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Een vaststellingsovereenkomst kan ook door de mediator worden opgesteld.
Wat is de kantonrechtersformule?
De kantonrechtersformule werd vroeger gebruikt om de ontslagvergoeding uit te rekenen. Afhankelijk was het aantal dienstjaren en de hoogte van het salaris. Eventueel werd er nog rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden. Vaak werd er per gewerkt jaar ½ tot 2 maandsalarissen uitgekeerd. Deze formule wordt niet meer door kantonrechters gebruikt.
Wie betaalt de mediation bij een conflict op de werkvloer?
Doorgaans wordt mediation op de werkvloer door de werkgever betaald. Stem dit altijd wel eerst even af zodat jullie allebei weten waar jullie aan toe zijn.
Ik heb een rechtsbijstandverzekering. Dekt die mediation ook?
Of je rechtsbijstand ook mediation vergoedt, staat in de voorwaarden van je polis. Als zij mediation vergoeden, is vaal een vereiste dat de mediator die wordt gevraagd, een MfN-registermediator is. JM Mediation werkt uitsluitend met erkende MfN-registermediators.
Ik zit in een juridisch conflict, waarom zou ik niet direct naar een advocaat gaan?
Het is erg verleidelijk om naar een advocaat te gaan. Echter, mediation werkt vaak beter en sneller. Daarbij wordt bij mediation zeker naar de wettelijke bepalingen gekeken. Doordat je met de andere partij in gesprek blijft, komen jullie sneller en goedkoper tot een oplossing dan als je twee advocaten hun gang laat gaan.
Ik ben bang dat de andere over mij heen loopt en ik uiteindelijk het onderspit delf. Is mediation dan wel geschikt?
In het mediationproces staat zelfbeschikking centraal. Dit betekent dat je zelf in staat bent om keuzes te maken en hierover kan beslissen. De mediator zal echter altijd in de gaten houden dat er evenwicht aan tafel is en dat de één de ander niet ‘overuled’ en domineert waardoor de ander overal akkoord mee gaat. Jullie krijgen allebei ongeveer evenveel spreektijd, ook al praat de ander luider of dwingender. Daarbij zal de mediator erop aandringen dat ieder goed over de genomen beslissingen nadenkt en indien nodig extern advies inwint. Het is belangrijk dat de beslissingen die jullie nu nemen over een aantal maanden of zelf jaren nog steeds de juiste blijken.
Waar vinden de mediationgesprekken plaats?
Het is aan jullie waar we afspreken. We kunnen afspreken bij jullie op kantoor, in een vergaderzaal. Vaak vinden mensen het prettig(er) om op een neutrale locatie af te spreken Dit kan bij ons op kantoor in Hilversum, maar we kunnen ook zorgen voor een comfortabele gespreksruimte bij jullie in de gemeente. Het is belangrijk dat jullie je er prettig bij voelen en dat we er rustig met elkaar kunnen praten.