Mediation

Mediation

Wat is mediation?

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling, begeleid door een onpartijdige mediator. Mediation kan worden ingezet in allerlei conflicten van verschillende intensiteit.  Denk bijvoorbeeld aan een (langdurig) echtscheiding, een conflict met een collega of je werkgever, met de buren of een familielid. Wat de meeste conflicten met elkaar gemeen hebben is dat emoties van woede, angst, frustratie of verdriet een (vaak) te grote rol spelen om tot een oplossing te komen.

Wat is de rol van de mediator?

De mediator begeleidt het proces waarin jij en de andere partij samen een oplossing zoeken en creëert een veilige omgeving waarin jullie -met de bijkomende emoties en frustraties– rustig met elkaar kunnen praten. De mediator zorgt ervoor dat jullie evenveel jullie stem kunnen laten horen tijdens de mediation. Dit betekent dat jullie beiden evenveel invloed op de oplossing hebben en er geen voorkeur voor een persoon is. De mediator bedenkt de oplossing niet en heeft geen voorkeur voor een oplossingsrichting of voor één van jullie.

 

Wat zijn de voordelen?

Het voordeel van mediation is dat je samen tot een oplossing voor het conflict komt. Geen rechter of andere derde gaat jullie opleggen wat er gaat of moet gebeuren en aan welke afspraken jullie je moeten houden. Uiteindelijk moeten jullie gezamenlijk achter de oplossing staan en dat werkt (vaak) het beste als jullie de oplossing gezamenlijk hebben bedacht.

Hoe lang duurt het?

Bij mediation komen geen langdradige juridische procedures kijken. Hierdoor duurt een gemiddeld mediation proces, bijvoorbeeld voor een scheiding, niet lang. Zo kan het zijn dat je verzoek tot echtscheiding al binnen een maand bij de rechtbank kan liggen. Of jullie ouderschapsplan binnen 2 weken klaar is. Jullie geven de input en bepalen zelf de snelheid.