16 mei 2015 – Om de nadelige gevolgen van een scheiding voor de kinderen te verminderen, zouden ouders die willen scheiden een speciale cursus moeten volgen. Dat werkt beter dan het verplichte ouderschapsplan, zegt juriste Marit Tomassen. Zij promoveert maandag 18 mei aan de VU op dit onderwerp.
Tijdens zo’n cursus krijgen ouders inzicht in wat hun scheiding betekent voor de kinderen, is de bedoeling. In de Amerikaanse staat Oregon is zo’n cursus al verplicht. Ouders zijn er enthousiast over, ook degenen die aanvankelijk niet wilden meedoen, zegt Tomassen.
Uit haar onderzoek blijkt dat ouders ondanks het ouderschapsplan, nog even vaak verwikkeld raken in juridische conflicten als voorheen. Tomassen concludeert daaruit dat het opstellen van zo’n plan weinig nut lijkt te hebben.
Ik sta als mediator positief tegenover een scheidingscursus maar dit zal niet een ouderschapsplan kunnen vervangen. In mijn praktijk zie ik dat doordat er wordt gesproken over het ouderschapsplan, scheidende stellen inzien wat er bij een gezamenlijke opvoeding komt kijken en waar mogelijke conflicten op de loer liggen. Hoe zien de kerstdagen eruit, wat te doen met verjaardagscadeaus en wat als de verjaardag van oma (jouw schoonmoeder) nou net in ‘jouw’ weekend valt?
Ouders realiseren zich dan vaak dat zij als partners kunnen scheiden maar als ouders altijd aan elkaar verbonden blijven. Een gedegen ouderschapsplan biedt geen garantie voor een goede samenwerking tussen de ouders maar moet worden gezien als een hou-vast. Goede communicatie blijft daarbij essentieel en is de sleutel tot een fijne en veilige ‘gezinssituatie’ voor de kinderen. Omdat situaties bij de ouders en bij het kind veranderen is een regelmatige aanpassing van het ouderschapsplan geen overbodige luxe.
Lees hier het hele artikel
Bron: RTL Nieuws