Het aantal vechtscheidingen is de afgelopen jaren toegenomen. In 2013 was 1 op de 10 scheidingen een vechtscheiding, in 2015 is al 1 op de 5 scheidingen een gevecht. Dit blijkt uit onderzoek (2015) onder 100 advocaten van de vFAS, de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators, in vergeleiding met de cijfers van de Kinderombudsman in 2013. De nationale Zorggids en Nu.nl schrijven hierover.
De vFAS wil, net als de Kinderombudsman, dat ouders die gaan scheiden eerst verplicht naar een deskundige scheidingsmediator gaan. Onder begeleiding van een gespecialiseerde familiemediator, wordt er met de cliënten gezocht naar een oplossing. Zo wordt er dan geprobeerd om de kans op een vechtscheiding te verkleinen.
Het voordeel van mediation is dat de cliënten zelf bepalen hoe het conflict wordt opgelost in plaats van dat er een oplossing wordt opgelegd, bijvoorbeeld door een rechter. Mijn ervaring is dat cliënten, omdat ze met elkaar in gesprek blijven en zelf de controle houden over de uitkomt, er relatief snel uit zijn. Dit wordt als minder belastend ervaren door de kinderen.
Lukt het met een familiemediator niet? Uit het onderzoek blijkt dat in 64 procent van de gevallen een gespecialiseerde advocaat alsnog tot een oplossing weet te komen. Dus ook als mediation geen optie is, kan een gespecialiseerde advocaat alsnog voorkomen dat een scheiding uitmondt in een vechtscheiding.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van mediation? Neem dan contact op voor een gratis intake!
Lees het hele artikel op de Nationale Zorggids.nl en op Nu.nl.