Maandag 12 oktober – De opleving van de economie is goed nieuws voor stellen die uit elkaar willen. Dit meldt het AD vandaag. Eindelijk is er geld om de scheiding door te zetten. Terwijl voorgaande jaren huizen onverkoopbaar waren, biedt de aantrekkende huizenmarkt meer financiële ruimte voor stellen die uit elkaar willen. In 2013 gingen bijna 33.500 echtparen uit elkaar. In 2014 is dat 5% meer, namelijk 35.500. Er zijn dus meer scheidingen door het einde van de crisis.
De scheiding uitstellen om economische redenen, is een fenomeen dat zich pas sinds het begin van deze eeuw voordoet. Voorheen leidde economische tegenwind juist tot meer echtscheidingen. Eerder was traditioneel de vrouw thuis en de man de kostwinner, en als hij zijn baan verloor, zorgde dat voor extra spanningen in het huwelijk. Omdat steeds meer stellen beiden werken, is baanverlies niet meer dé reden voor scheiden. Daardoor weegt het gezamenlijk financieel belang dat met name in een koophuis zit, nu zwaarder. Als je huis onverkoopbaar is (of alleen met een flinke restschuld) wordt scheiden uiterst kostbaar.
Kosten van scheiden
Waar de meesten tegenaanlopen is het feit dat er na de scheiding 2 huishoudens moeten worden bekostigd. Terwijl ze eerst de vaste lasten van een hypotheek, verzekeringen en belastingen met z’n tweeën konden ophoesten, moet dat nu van 1 salaris. Nog los van een nieuwe inboedel, auto, alimentatie etc.
De kosten van het scheiden zelf zijn nog te overzien. Afhankelijk van de tijd die jullie als scheidend stel nodig hebben om alles financieel en emotioneel te regelen natuurlijk. Gemiddeld heeft men 4 gesprekken met een mediator nodig. Een echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan worden opgesteld. Deze documenten zijn nodig om tegelijk met een echtscheidingsverzoek door de advocaat in te leveren bij de rechtbank. De advocaat brengt vaak 2 a 3 uur in rekening en de rechtbank berekent griffikosten.
Wil je weten wat mediation voor jullie kan betekenen? Neem dan contact met mij op.