Donderdag 15 oktober 2015 – Het aantal wanbetalers van kinder- en partneralimentatie is in de afgelopen 6 jaar bijna verdubbeld, van ongeveer 7.700 in 2008 naar zo’n 14.500 in 2014. Het is een verontrustende ontwikkeling, aldus het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Dit stelt Consultancy.nl in een artikel op hun website.
Gescheiden ouders die wettelijk gezag over hun kind hebben, zijn verplicht om financieel bij te dragen in de zorg voor hun kind. Deze plicht is er tot hij/zij tot 21 jaar zijn. Tijdens de echtscheiding zelf is vaak de hoogte van de kinder- en eventuele partneralimentatie berekend. In het ouderschapsplan wordt beschreven wat er van de kinderalimentatie wordt betaald, wie wat betaalt en wanneer dit maandelijks op welke rekening wordt gestort. Eerder schreef ik al over hoe de kinder- en partneralimentatie wordt berekend en wat de wettelijke verplichtingen zijn. Lees hier meer over hoe, wie, wat, wanneer en hoeveel.
Wanbetalers
Het afgesproken bedrag wordt, zo blijkt uit cijfers, niet altijd betaald, omdat de ex-partner het niet kan opbrengen of omdat hij of zij weigert het geld te betalen. In 2008 ging het om 7.706 gevallen die werden gemeld bij het LBIO, blijkt uit analyse van Consultancy.nl. Dit zijn alleen al de gevallen van kinderalimentatie die niet werd betaald en er een verzoek door de ontvangende ouder werd ingediend. En de daaropvolgende jaren is dit aantal betalingsverzoeken alleen maar toegenomen.Een positief punt is dat uit de analyse blijkt dat het aantal wanbetalers iets is teruggelopen in vergelijking met het jaar ervoor. Laten we hopen dat dit een trend wordt en het aantal wanbetalers zal dalen.
Indien het te betalen bedrag niet wordt overgemaakt omdat de ex-partner het financieel niet kan opbrengen, dient de alimentatie opnieuw te worden berekend. Dit geldt voor de kinder- en voor de partneralimentatie. Het is nou eenmaal mogelijk dat de financiële positie verandert. Een mediator kan jullie helpen om een nieuwe berekening te maken en dit bijvoorbeeld in het ouderschapsplan aan te passen.
Als het bedrag niet wordt overgemaakt omdat hij of zij dat weigert, dan spelen er vaak – op de voor- of achtergrond- heel andere problemen. Dan lijkt het meer op dwarsliggen. Ziet hij of zij de kinderen bijvoorbeeld genoeg? Hoe is zijn of haar band met de kinderen? Vindt hij of zij het gerechtvaardigd dat er partneralimentatie moet worden betaald? Speelt er iets uit het verleden? Een gesprek met een mediator biedt vaak een goede mogelijkheid om deze gevoelens te bespreken. Wellicht moet er opnieuw naar het ouderschapsplan worden gekeken of kunnen jullie tijdens een gesprek de achterliggende issues bespreken.
Heb je vragen over het betalen van alimentatie en wil je de mogelijkheden bespreken? Neem dan contact met me op om een afspraak in te plannen.
Lees hier het artikel op consultancy.nl