Co-ouderschap komt het vaakst bij hoogopgeleide tweeverdieners voor met een relatief hoog inkomen. Dit blijkt uit een promotieonderzoek van sociaal geograaf Wilma Bakker eind 2015.
Toename co-oudergezinnen
Het co-ouderschap aangaan na een relatiebreuk past vaak het beste bij de ervaringen en voorkeuren van hoogopgeleiden. Het aantal co-oudergezinnen is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Voor 27 procent van de Nederlandse kinderen met gescheiden ouders is het co-oudergezin de dagelijkse praktijk, zo blijkt uit het onderzoek.
Tweeverdieners
Volgens Bakker is de toegenomen populariteit van het co-ouderschap deels te verklaren door het toegenomen aantal tweeverdienende ouders. ”Deze stellen waren al voor de scheiding gewend zorg en betaald werk te verdelen. Bovendien hebben ze vaak genoeg geld om dicht bij elkaar te blijven wonen”, aldus Bakker.
Co-ouderschap
Co-ouderschap betekent dat ouders de zorg voor hun kinderen min of meer gelijk verdelen. Het kind heeft dus dan vaak twee huizen en de ouders werken (doorgaans) beiden en combineren het ouderschap zo. Omdat de kinderen door de weeks en in de weekenden ook bij de andere ouder is en natuurlijk op 1 locatie naar school gaan, moeten de vader en de moeder bij elkaar in de buurt wonen. Zo kunnen de kinderen hun school en eventuele sportverenigingen gewoon bereiken zonder lange autoritjes. Het grote voordeel voor de kinderen is dat zij min of meer in hun eigen omgeving kunnen blijven, ook al wonen ze dan bij de vader en dan bij de moeder. Co-ouderschap aangaan en succesvol uitvoeren, vraagt om goede communicatie tussen de ouders, je vult het ouderschap immers echt samen in en er moet daarom veel op elkaar worden afgestemd. Een ouderschapsplan biedt dan een uitkomst.
Ouderschapsplan
Het ouderschapsplan ondersteunt de ouders in het uitvoeren van het co-ouderschap. In dit plan staan de beginselen van het ouderschap beschreven die ouders willen vastleggen. Omdat het plan veelal afdwingbaar moet zijn, moet het ouderschapsplan zo concreet en zo gedetailleerd mogelijk worden opgesteld. Afspraken over bedtijden, zakgeld, voeding maar ook ouderavonden, sportverenigingen en het gebruik van social media kunnen worden beschreven. Hoe meer er van te voren duidelijk is, hoe minder kans je hebt op discussies.
Wil je meer weten over co-ouderschap of wil je een ouderschapsplan opstellen? Neem dan contact op om vrijblijvend een afspraak te maken.