Het beëindigen van een huwelijk door scheiding is de afgelopen 30 jaar in Nederland bespreekbaar geworden. Het aantal scheidingen heeft een vlucht genomen. De cijfers liegen er niet om: in 1980 liep 24 procent van de huwelijken op de klippen, in 2013 eindigde 38 procent van de gesloten huwelijken of geregistreerde partnerschappen in een scheiding of ontbinding van het partnerschap. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (juni 2015).
De top vijf oorzaken van een vechtscheiding:
- Niet verwerkte emoties. Dit is de allerbelangrijkste oorzaak van een langdurige scheiding of vechtscheiding. Het proces van accepteren van het feit dat de echtscheiding aanstaande is, loopt zelden gelijk bij de partijen. Waar de een nog rouwt, wil de ander al meer concrete stappen maken. Het is belangrijk om bij hierbij stilt te staan tijdens de mediation. Doe je dat onvoldoende, dan komen deze emoties vroeg of laat (bijna) altijd bovendrijven.
- Zorg over toekomst (alimentatie – wat moet ik betalen of wat ontvang ik; huisvesting – waar kunnen de kinderen wonen, wat gebeurt er met het ouderlijk huis; carrière)
- Persoonlijkheidsstoornis (narcisme, borderline)
- Zorg om de kinderen. Hoe voeden we de kinderen samen op terwijl we niet meer samen zijn en hoe zorgen we ervoor dat de kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding van hun ouders. Dit wordt allemaal (en nog meer) in een ouderschapsplan verschreven.
- Bedrog (vreemdgaan). Emoties als pijn, vernedering en verdriet worden veelal geuit als boosheid, tegendraads, opstandig etc. Zeker als deze emoties erg vers zijn, wil het vaak scheidingsproces vertraging.
Lees het hele artikel op de site van Managers Online.
Bron: Managers Online