Als stellen met minderjarige kinderen scheiden moet er altijd gesproken worden over kinderalimentatie: wie levert welke financiële bijdrage aan het onderhoud van jullie kind(eren). Maar wie betaalt wat en hoeveel?
Maar eerst, is kinderalimentatie verplicht?
Alle gescheiden ouders die wettelijk ouderlijk gezag over hun kind hebben, zijn verplicht om mee te betalen aan het levensonderhoud van hun kind. Ook al heb je geen of weinig geld en staan ze niet bij jou ingeschreven. De minimum draagkracht per maand per kind is 25 euro. Het maakt niet uit of je getrouwd, geregistreerd als partner of samenwonend was.
Hoeveel?
De hoogte van kinderalimentatie hangt af van het inkomstenniveau ten tijde van en na het huwelijk, de leeftijd van het kind/de kinderen en het aantal kinderen binnen het gezin. Via het Nibud kan je berekenen wat de financiële behoefte van een kind is. Dit is afhankelijk van een bepaalde leeftijd, opgroeiend in een gezin met een bepaald gezinsinkomen. Dit zijn allemaal gemiddelden, er wordt dus niet rekening gehouden met het lidmaatschap bij meerdere sportverenigingen of de muziekles.
Wel wordt er rekening gehouden met het feit dat als je als kind opgroeit in een gezin met een relatief hoog gezinsinkomen, het gewend is aan meer financiële welvaart dan een kind dat opgroeit in een gezin met een bijstandsuitkering. Deze behoefte speelt, naast de draagkracht van de ouders, een grote rol in de officiële berekeningen van de kinderalimentatie volgens de alimentatienormen (voorheen Tremanormen). Daarnaast wordt er naar de zorgverdeling gekeken: hoeveel dagen zijn de kinderen bij welke ouder?
De hoogte van de kinderalimentatie wordt in een ouderschappen beschreven. Hierin staat wie wat betaalt en hoeveel en wat ervan betaald dient te worden. Tevens wordt beschreven wat er gebeurt als inkomsten van (een van) de ouders wijzigen. Vaak komen ouders dan terug voor herberekening van de alimentatie.
Hoe zit het met het kindgebonden budget?
Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke toelage (in tegenstelling tot de kinderbijslag). Het kindgebonden budget moet worden opgeteld bij het inkomen van de toelage-ontvangende ouder. Het is immers een inkomensafhankelijke en inkomensondersteunende toelage. Dit bedrag wordt meegenomen in de berekening om de hoogte van de kinderalimentatie vast te stellen.
Mogen we het bedrag onderling bepalen?
Bij kinderalimentatie geldt dat je ook onderling tot een bedrag mag komen. Zolang jullie beiden het eens zijn wie wat en hoeveel betaalt, hoef je het niet te berekenen volgens de zogenaamde Alimentatienorm zoals hierboven beschreven.
Willen jullie zelf berekenen wat de maandelijkse bijdrage van jullie zal zijn, dan kan dat ook. Maak eens een lijstje met alle kosten van de kinderen. Denk ook aan de oppaskosten, kleding, cadeautjes voor vriendjes, sport, muziek, abonnementen etc. Indien jullie er onderling niet uitkomen, zal een berekening via de officiële alimentatienormen uitsluitsel moeten bieden.
Tot welke leeftijd betaal je kinderalimentatie?
De bijdrage in het onderhoud en opvoeding duurt wettelijk tot het kind 21 jaar is, tenzij hij/zij zelf in zijn/haar eigen onderhoud voorziet, bijvoorbeeld omdat jullie zoon of dochter al een (fulltime) baan heeft. Vanaf 18 jaar wordt de bijdrage rechtstreeks betaald aan het kind, tenzij jullie samen anders beslissen, bijvoorbeeld als jullie kind nog thuis woont. Uiteraard staat het jullie vrij om je kind nog tot na hun 21ste verjaardag financieel te blijven steunen.
Meer weten over partneralimentatie? Klik hier