Een stel dat gezamenlijk een koopwoning bezit, blijft allebei hoofdelijk aansprakelijk wanneer de koopwoning niet wordt verdeeld bij de echtscheiding. Dit betekent dat zij beiden verantwoordelijk blijven voor de hypotheekschuld van hun koopwoning. Zij moeten beiden zorgen dat rente wordt betaald en er eventueel wordt afgelost, ook al staat er in het echtscheidingsconvenant anders beschreven.
Woning onverdeeld
Het komt wel voor dat de woning niet direct wordt verkocht aan een derde. Of dat de woning wordt overgezet op naam van 1 van de echtgenoten. Vaak blijft een van beiden in de woning wonen maar staat de woning officieel niet alleen op zijn of haar naam. Ouders vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat de kinderen nog in de woning kunnen blijven wonen na de scheiding maar de vader of moeder heeft niet genoeg draagkracht om zo’n hoge hypotheek af te sluiten. Soms beslissen exen ook dat een van beiden blijft wonen omdat de woning onder water staat en men pas wil verkopen als de markt beter is. Ze voelen dan niets voor een grote restschuld.
In het echtscheidingsconvenant wordt in deze situatie dan beschreven dat degene die in de woning blijft wonen ook verantwoordelijk is. Voor alleen voor het (klein) onderhoud maar ook voor het voldoen van de te betalen rente, de aflossing, de verzekeringen en belastingen.
Echter betekent dit niet dat de andere ex ontslagen wordt van de hoofdelijke aansprakelijkheid. Ook al staat het wel in het convenant dat de ander verantwoordelijk is. Als de ex die is blijven wonen de rente en de aflossing niet betaalt, kan de hypotheekverstrekker verhaal halen bij de ex die allang niet meer in de woning verblijft. Er kleeft dus wel een risico aan vast voor deze persoon. Hierover dient een mediator of advocaat je altijd goed in te lichten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.