Gister volgde ik een interessante workshop ‘Hoor en Zie mij’ van Villa Pinedo, over kinderen in echtscheidingssituaties. De workshop werd gegeven door twee ervaringsdeskundigen, twee dochters van gescheiden ouders. Zij zijn inmiddels jong volwassen en vertelden openhartig over hun ervaring, wat de echtscheiding van hun ouders met hun heeft gedaan, wat goed is gegaan, wat niet en waar zij meer behoefte aan hadden maar niet kregen.
Ik vond het een goede manier om te weten te komen hoe kinderen een echtscheiding (kunnen) ervaren. In plaats van een relatietherapeut of een orthopedagoog aan het woord te laten, vertelden deze meiden hoe het voelt. Veel aspecten bevestigden hetgeen ik vaak tegen scheidende stellen zeg: ‘laat je kind niet kiezen’, ‘sta toe dat je kind ook van zijn andere ouder mag houden’, ‘denk aan het belang van en veiligheid voor jullie kind’ en ‘praat niet negatief over de ander in het bijzijn van je kind’. Ik hoorde ook echt concrete tips aan ouders: blijf elkaar naar jullie kind nog steeds papa en mama noemen en niet ineens ‘je vader’ of ‘je moeder’. Denk ook aan je gezichtsuitdrukking als je het over de vader of moeder van je kind hebt. Die vertelt vaak een ander verhaal dan wat je feitelijk zegt. In de praktijk zie ik dat ook terug. Zo zei een jongetje van 9 laatst tegen mij: ‘papa en mama fluisteren altijd zo tegen elkaar’. Op mijn vraag wat hij wilde dat ze dan deden zei hij: ‘ze moeten gewoon zo met elkaar praten zoals ze ook met mij praten, op een normale toon’. Zijn ouders hadden geen idee dat hun gefluister werd opgemerkt door hun zoontje.
Hoor en Zie mij
Wat de meiden benadrukten en waar ik als mediator altijd op inzet is een goede communicatie tussen de ouders en het kind. Communicatie en goed luisteren zijn de sleutels tot een beter kwaliteit van leven voor de kinderen. Praat met de kinderen, hoor wat hun behoefde is, waar zij hulp nodig hebben en neem het serieus. Zij hebben niet gevraagd om in deze situatie terecht te komen en zij zijn de kwetsbaarste groep. Ik hoor in de praktijk vaak ouders zeggen dat de kinderen niet veel merken en dat ze de stap dat hun ouders uit elkaar vinden snel hebben aanvaard. Dit blijkt 9 van de 10 keer toch niet het geval. Voor een kind blijft het heftig en het vraagt veel aanpassing van hem/haar. Daar hebben ze hulp bij nodig, fysiek maar zeker mentaal. Een kind hoort zich als kind van zijn of haar leeftijd te gedragen. Gedraagt hij of zij is anders of bijvoorbeeld veel ouder, dan moet het kind naar mijn idee extra in de gaten gehouden worden.
Wil je meer weten over het opstellen van de ouderschapsplan of is jullie ouderschapsplan toe aan een update, neem dan contact met mij op.
Lees hier meer over Villa Pinedo, de plek voor kinderen van gescheiden ouder.