Als je als ouders gaat scheiden, zal je altijd proberen om het voor de kinderen zo goed mogelijk te regelen. Je wilt dat ze er zo weinig als mogelijk onder zullen lijden. Maar hoe die je dat? Je bent zelf misschien behoorlijk van slag, emoties wisselen zich af. Daarnaast probeer je zo goed als je kan er voor de kinderen te zijn.
In deze periode is het fijn om extra hulp te krijgen.
Vaak vinden kinderen het moeilijk om aan jou als vader of moeder te vertellen wat er echt in hun omgaan. Kinderen zijn erg loyaal aan beide ouders en hebben het gevoel dat ze moeten kiezen tussen de ouders, niet te verdrietig te zijn (want dat zijn jullie al) en vooral niet moeilijk doen. Veel kinderen denken dat het hun schuld is dat jullie gaan scheiden. Veel ouders denken dat het met hùn kinderen niet het geval is en wel goed met hun gaat, maar hoe weet je echt wat er in hun koppies omgaat? Dat is heel moeilijk.
Kindgesprek
Om kinderen te betrekken en ze de kans geven om te vertellen waar zij mee zitten, voeren we met veel kinderen in deze situatie een kindgesprek. De mediator gaat met jullie kind zitten en past het onderwerp en stijl af op de leeftijd van jullie kind. De mediator luistert naar het kind, waar zijn/haar zorgen zitten, hoe ze/hij zich voelt en wat ze graag zou willen. Het gesprekje is vaak terwijl we samen tekenen, een spelletje spelen of voetballen, niets klinisch of stijf in een spreekkamer.
Dit gesprek is vertrouwelijk en alleen informatie die het kind wil dat aan de ouders wordt verteld, wordt doorgegeven aan jullie als ouder. Het doel van het gesprek is om een luisterend oor te bieden, niet om het kind of jullie te ver/beoordelen.