Kinderalimentatie

   

Jullie leveren als ouders allebei een financiële  aan het onderhoud van jullie kind(eren). Maar wie betaalt wat en hoeveel?

Officiële berekening
Eerst worden de kosten vastgesteld aan de hand van het inkomen tijdens de relatie/het huwelijk. Hoe deze kosten tussen jullie worden verdeeld is afhankelijk van jullie inkomen na de relatie/het huwelijk (soms wijzigen het aantal werkdagen) en hoe vaak de kinderen bij ieder van de ouders is. De kosten van de opvoeding en de verdeling ervan zijn vastgelegd in de zogenaamde Alimenatatienorm, opgesteld door het Nibud.

Eigen berekening
Willen jullie zelf berekenen wat de maandelijkse bijdrage van jullie zal zijn, dan kan dat ook. Maak eens een lijkt met alle kosten van de kinderen. Denk ook aan de oppaskosten, kleding, cadeautjes voor vriendjes, sport, muziek, abonnementen etc. Indien jullie er onderling (toch) niet uitkomen, zal een berekening via de officiële alimentatienormen uitsluitsel moeten beiden.

Wijzigen
De hoogte van ieders bijdrage kan wijzigen als het inkomen verandert, bijvoorbeeld door verlies van een baan en juist extra uren die gewerkt worden. Mochten jullie er onderling geen nieuwe afspraken over kunnen maken, dan kan er gemakkelijk een nieuwe alimentatie berekening gemaakt worden.

Tot 21 jaar
De bijdrage in het onderhoud en opvoeding duurt wettelijk tot het kind 21 jaar is, tenzij hij/zij zelf in zijn/haar eigen onderhoud voorziet. Vanaf 18 jaar wordt de bijdrage rechtstreeks betaald aan het kind, tenzij jullie onderling gezamenlijk anders beslissen, bijvoorbeeld als jullie kind nog thuis woont. Uiteraard staat het jullie vrij om jullie kind nog tot na hun 21ste verjaardag financieel te blijven steunen.

Heb je vragen over een alimentatieberekening? Of wil je een berekening laten maken? Neem dan contact met ons op.