Vakantie

Als je met je kind naar het buitenland wil gaan, heb je goedkeuring nodig van de andere (gezaghebbende) ouder. Je kan dus niet zomaar met jullie kind naar het buitenland op reis gaan zonder toestemming van de andere ouder. Dit is niet alleen voor gescheiden ouders, dit geldt voor alle ouders die alleen met hun kind(eren) naar het buitenland gaan.

Toestemmingsformulier
Dit betekent dus dat je een ondertekend toestemmingsformulier nodig hebt waarin staat dat je de ‘thuisblijvende’ ouder akkoord is met de trip naar het buitenland. Zonder dit getekende formulier, kan je bijvoorbeeld niet vertrekken vanaf de luchthaven.

Geen verrassingen
Om niet voor vervelende verrassingen te staan, adviseren we de ouders altijd om dit toestemmingsformulier voortijdig te regelen. Dit betekent dat je op het moment dat je wil gaan boeken, de buiteland-trip vast bespreek met de andere ouder. Als de datum en bestemming bekend zijn, kan het toestemmingsformulier al in orde gemakt worden. Zo voorkom je dat de ‘thuisblijvende’ ouder zich last minute voor het blok gezet voelt, omdat het formulier bijvoorbeeld binnen 1 dag getekend en wel terug moet zijn bij de vertrekkende ouder. Daarnaast voorkom je stress bij jezelf omdat dit nog snel geregeld moet worden.

Een toestemmingsformulier is hier te downloaden.