Kritiek op huwelijksvoorstel Minister Dekker

Kritiek op huwelijksvoorstel Minister Dekker

26 februari 2018 – Minister Dekker heeft een wetsvoorstel gepresenteerd dat het mogelijk maakt dat men via een ambtenaar van de burgerlijke stand een verklaring kan regelen voor een huwelijk in gemeenschap van goederen. Notarissen en de ambtenaren van de burgerlijke stand zelf zien niets in dit voorstel.

De beroepsvereniging van notarissen (KNB) vindt het zeer onverstandig om zo’n ingrijpend besluit met forse juridische gevolgen te laten regelen door iemand van de burgerlijke stand die er niet op toegerust zin om mensen hierover informatie te geven.

Sinds begin 2018 trouwt men standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Daardoor vallen bezittingen en schulden die voor het huwelijk zijn verzameld, niet meer in de huwelijksgemeenschap en blijven dus persoonlijk. Als je wel wil dat alles gelijk van beiden is, moet je dit door een notaris laten vastleggen. Minister Dekker wil met dit voorstel dat men dit ook bij een ambtenaar kan regelen.

Heb jij vragen over wat jouw huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen voor invloed hebben op je scheiding?

Neem contact op om je vraag te bespreken.

 

Jeanne Mulder is MfN-registermediator en helpt stellen bij echtscheidingen en het opstellen van ouderschapsplannen. Met aandacht voor het kind probeert Jeanne hun zo goed mogelijk door een echtscheiding en de periode daarna te loodsen.