Wat is mediation?
Mediation is een vorm van conflictbemiddeling, begeleid door een onpartijdige mediator. Mediation kan worden ingezet in allerlei conflicten van verschillende intensiteit. Denk bijvoorbeeld aan een (langdurig) echtscheiding, een conflict met een collega of je werkgever, met de buren of een familielid. Wat de meeste conflicten met elkaar gemeen hebben is dat emoties als woede, angst, frustratie of verdriet (vaak) een te grote rol spelen om tot nog een oplossing te komen.
Wat is de rol van de mediator?
De mediator begeleidt het proces waarin jij en de andere partij samen een oplossing zoeken en creëert een veilige omgeving waarin jullie -met de bijkomende emoties en frustraties– rustig met elkaar kunnen praten. De mediator zorgt ervoor dat beide partijen in gelijke mate hun stem kunnen laten horen tijdens de mediation. Dit betekent dat jullie allebei evenveel invloed op de oplossing hebben en er dus geen voorkeur voor één van de twee is. De mediator bedenkt de oplossing niet en heeft geen voorkeur voor een oplossingsrichting.
Wat zijn de voordelen van mediation?
Het voordeel van mediation is dat je samen tot een oplossing voor het conflict komt. Geen rechter of iemand anders gaat jullie opleggen wat er gaat of moet gebeuren en aan welke afspraken jullie je moeten houden. Uiteindelijk moeten jullie gezamenlijk achter de oplossing staan en dat werkt het beste als jullie de oplossing gezamenlijk hebben bedacht.
Hoe lang duurt mediation?
Bij mediation komen geen langdurige juridische procedures kijken. Hierdoor duurt een gemiddeld mediation proces, bijvoorbeeld voor een scheiding, niet lang. Zo kan het zijn dat je verzoek tot echtscheiding al binnen een maand bij de rechtbank ligt. Of jullie ouderschapsplan binnen 2 weken klaar is. Jullie geven de input en bepalen zelf de snelheid.
Komt jouw mediationtraject in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand? Dan betaal je slechts een eenmalige eigen bijdrage van 55 euro. Of je hiervoor in aanmerking komt is afhankelijk van inkomen en/of vermogen. Check de inkomens- en vermogensgrens bij de Raad voor Rechtsbijstand of neem contact met ons op.