Mediaton werkt

Mediaton werkt

23 juli 2018 – Minister Dekker (Rechtsbescherming) is zeer positief over mediation, zo blijft uit zijn brief die hij midden juli aan de Tweede Kamer: ‘Mensen die zelf tot overeenstemming zijn gekomen, behalen gunstigere resultaten dan mensen die hun geschil aan een rechter hebben voorgelegd. Vergeleken met de groep die een geschil aan de rechter voorlegt, hebben mensen die zelf tot overeenstemming zijn gekomen vaker hun doel bereikt, zijn de problemen vaker opgelost en worden afspraken vaker nageleefd.’

Volgens de Raad van Rechtsbijstand is een groot voordeel van mediation dat een zaak sneller wordt opgelost dan wanneer die voor de rechter kom. Daarom is het in veel gevallen goedkoper. In twee derde van de gevallen is mediation binnen vijftien weken afgerond, zo meldt de Raad voor Rechtsbijstand.

Het is vaak goedkoper dan een proces omdat hier dubbele advocaatkosten bij komen kijken en de griffiekosten van de rechtbank

Wie een rechtsbijstandverzekering heeft, kan controleren of deze bemiddeling dekt. „Mensen met een inkomen tot €26.900 (alleenstaanden) en €38.000 (twee volwassenen) kunnen subsidie krijgen via de Raad voor Rechtsbijstand. De eigen bijdrage bedraagt dan € 53,- euro tot maximaal € 105,- per partij. Let dan wel op dat de mediator die je hebt ingeschakeld een MfN-registermediator is die staat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.

 

 

 

 

 

Jeanne Mulder is MfN-registermediator en helpt stellen bij echtscheidingen en het opstellen van ouderschapsplannen. Met aandacht voor het kind probeert Jeanne hun zo goed mogelijk door een echtscheiding en de periode daarna te loodsen.