Het huwelijksvermogensrecht zijn alle wettelijke rechten en plichten voor wat betreft de bezittingen en de schulden van echtgenoten en geregistreerde partners.
Beperkte gemeenschap van goederen
Stellen die vanaf 1 januari 2018 met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, doen dat niet automatisch in algehele gemeenschap van goederen maar in een beperkte gemeenschap van goederen.
Eerder vielen bij huwelijk alle goederen en schulden automatisch in de huwelijks gemeenschap. Wanneer stellen nu geen huwelijkse voorwaarden opstellen bij een notaris, zullen goederen (inclusief erfenissen en schenkingen) en schulden die in privé bezit waren voor het huwelijk, privé blijven. Goederen en schulden die voor het huwelijk al gemeenschappelijk waren, blijven gemeenschappelijk. Hierbij wordt overigens geen onderscheid gemaakt als de verdeling in eigendom voor het huwelijk 30%-70% was. Bij het sluiten van het huwelijk wordt de eigendomsverhouding 50%-50%.
Goederen en schulden die ten tijde van het huwelijk zijn verkregen, worden gemeenschappelijk, met uitsluiting van erfenissen en schenkingen.
Nauwkeurige administratie
Echtgenoten die onder het nieuwe wettelijke stelsel trouwen, moeten een nauwkeurige administratie bijhouden. Het is namelijk belangrijk dat aan het einde van het huwelijk bij echtscheiding, er kan worden vastgesteld wat van wie was voor het huwelijk en wat tot de gemeenschap behoort. Kan je het niet aantonen dat het bij jou hoort en dus van jou is, dan wordt het goed geacht tot de gemeenschap van goederen te behoren.
Huwelijkse voorwaarden
Wil je niet dat er bij een scheiding discussie is over wat er nog wel van jou was voor het aangaan van het geregistreerd partnerschap of huwelijk en wat niet, breng dat een bezoek aan de notaris. Hij of zij kan huwelijkse voorwaarde voor jullie opstellen. Hierin staat beschreven wat van jullie privé was en blijft. Dit is handig als jullie bijvoorbeeld gedeeld eigenaar zijn van een woning maar niet 50%-50% eigenaar zijn maar bijvoorbeeld 30%-70%. Dit wordt na het zetten van de huwelijkshandtekening namelijk gelijk verdeeld in 50%-50%.
Voor 2018
Ben je geregistreerd partner of met elkaar gehuwd voor 2018, dan geldt dat je bent getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alles wat van jou was voor het aangaan van het huwelijk of het partnerschap na de handtekening, van jullie gezamenlijk is. Dit alle erfenissen en schenkingen (zonder uitsluitingsclausule), woning, spaargeld en schulden.