Nieuw huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018.

Nieuw huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018.

1 januari 2018- Stellen die vanaf 1 januari 2018 met elkaar trouwen, trouwen niet automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Eerder vielen bij huwelijk alle goederen en schulden automatisch in de huwelijks gemeenschap. Wanneer stellen nu geen huwelijkse voorwaarden opstellen bij een notaris, zullen goederen (inclusief erfenissen en schenkingen) en schulden die in prive bezit waren voor het huwelijk, privé blijven. Goederen en schulden die voor het huwelijk al gemeenschappelijk waren, blijven gemeenschappelijk. Hierbij wordt overigens geen onderscheid gemaakt als de verdeling in eigendom voor het huwelijk 30%-70% was. Bij het sluiten van het huwelijk wordt de eigendomsverhouding 50%-50%.

Goederen en schulden die ten tijde van het huwelijk zijn verkregen, worden gemeenschappelijk, met uitsluiting van erfenissen en schenkingen.

Accurate administratie
Echtgenoten die onder het nieuwe wettelijke stelsel trouwen, moeten een accurate administratie bijhouden. Het is namelijk belangrijk dat aan het einde van het huwelijk bij echtscheiding, er kan worden vastgesteld wat van wie was voor het huwelijk en wat tot de gemeenschap behoort. Kan je het niet aantonen dat het bij jou hoort en dus van jou is, dan wordt het goed geacht tot de gemeenschap van goederen te behoren.

Daarom is het vaak alsnog aan te raden om het een en ander vast te laten leggen door een notaris voor je in het huwelijksbootje stapt.

Jeanne Mulder is MfN-registermediator en helpt stellen bij echtscheidingen en het opstellen van ouderschapsplannen. Met aandacht voor het kind probeert Jeanne hun zo goed mogelijk door een echtscheiding en de periode daarna te loodsen.