Hoe zit dat ook alweer met pensioen en echtscheiding? Wordt dat verdeeld of blijft dat bij de persoon zelf?
Hoofdregel
De hoofdregel is dat het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wordt verdeeld bij een echtscheiding. Dit heet pensioenverevening. Bij stellen die elk een pensioen hebben opgebouwd, betekent dit dat er ‘over en weer’ verevend moet worden. Als de ene minder pensioen heeft opgebouwd dan de ander, bijvoorbeeld omdat hij/zij minder verdiende, zal het in de praktijk betekenen dat de ene zijn/haar pensioen houdt en dat het wordt aangevuld met een deel van het pensioen van de ander.
Wanneer degene die een deel van het pensioen van de ander krijgt overlijdt, dan vervalt het partnerpensioen en krijgt de partner het deel dat hij/zij afstond, weer terug. Indien degene overlijdt die een stukje pensioen afstond, dan krijgt de ex-partner vaak een partnerpensioen. Benieuwd hoe het is gesteld met jouw pensioen? Op mijnpensioenoverzicht.nl vind je al je pensioengegevens.
Het partnerpensioen
Het partnerpensioen komt bij overlijden volledig toe aan de ex-partner, dus ook het deel dat was opgebouwd voor het huwelijk.
Tegenwoordig is er ook een partnerpensioen op risico-basis. Dit houdt in dat er alleen een partnerpensioen is zolang men getrouwd is. Gaat men scheiden en vervalt het partnerpensioen en blijft er alleen een te verdelen ouderdomspensioen over.
Het verdelen van het pensioen (de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (VPS)) geldt overigens alleen voor gehuwden en geregistreerde partners. Samenwonenden kunnen wel afspraken deze wet toe te passen maar zijn dit niet verplicht.
Conversie
Er kan ook gekozen worden voor conversie. Dit houdt in dat het deel dat de ex-partner ontvangt, wordt omgezet in een eigen pensioen. Het voordeel is dat men definitief van elkaar af is en niet meer afhankelijk is van de pensioenleeftijd van de ander. Lees hier meer over conversie
Uitbetaling
Indien men kiest voor pensioenverevening is het belangrijk dat de partner die pensioen zal ontvangen dit rechtstreeks laat uitbetalen door de pensioenuitvoerder. Dit moet men binnen 2 jaar nadat de echtscheiding is ingeschreven melden aan de pensioenuitvoerder. Dit doe je door middel van een formulier. Doe je dit niet, dan zal je ex het bedrag van zijn/haar pensioen dat voor jou is, moeten overmaken. Fiscaal maakt het niets uit, maar handig is het niet.