Steeds meer kinderen wonen niet bij hun beide ouders maar staan ingeschreven bij een van hun beide ouders. Uit cijfers van het CBS in 2017 blijkt dat dit aantal in de afgelopen twintig jaar 50% is gestegen tot 600.000. Dit aantal zal naar verwachting nog verder stijgen.
Ruim een kwart van alle ouders die in 2010 scheidden koos voor het co-ouderschap. Hoe regel je co-ouderschap zo dat het kans van slagen heeft en dat je niet na 2 jaar de regeling al weer afbreekt.
Hoe dan wel?
Uit cijfers blijkt dat slechts 27% kiest voor co-ouderschap en bij maar liefst 20% van deze gevallen slaagt deze regeling niet en wordt het na 2 jaar al weer afgebroken. Niet elk kind en niet elke ouder is geschikt voor co-ouderschap. Allereerst heb je het praktische aspect: beide ouders moeten bij elkaar in de buurt wonen. Hun kind gaat naar school en moet dus vanaf beide huizen naar die school kunnen, naar hun sport kunnen en in hun vertrouwde omgeving met vriendjes kunnen afspreken. Daarnaast is het belangrijk dat beide ouders ook de tijd hebben om hun zorgtaak voor de helft op zich niet nemen. Dat betekent in sommige gevallen dat de een minder zal kunnen werken omdat full time geen optie meer is.
Communicatie en mediation
Een open communicatie is essentieel bij co-ouderschap en tegelijk ook zo moeilijk. Je bent als stel niet voor niets gescheiden en 9 van de 10 keer spelen er (heftige) emoties. Dan komt goed communiceren over je kinderen al snel in het geding. Ook al heb je je voorgenomen om de issues die jullie samen hebben, niet in ouderschap te laten verstoren. Het gaat erom dat je, net als in de goede periode van je relatie, de andere ook dingen gunt, niet alleen het ouderschap. En dat is vaak het aller moeilijkste. Dit is de reden dat er tijdens mediaton stil wordt gestaan bij jullie relatie, de problemen die jullie hadden en de reden van de breuk. Door alles goed uit te spreken, elkaars verhaal te horen en begrip te krijgen voor elkaars emoties, zal er mer ruimte ontstaat voor gezamenlijk ouderschap. De SCHIP-aanpak kan hierbij ook goed helpen.
Heb je vragen over co-ouderschap of hulp nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan?