Zaterdag 10 oktober – De Hoge Raad deed vrijdag 9 oktober uitspraak en maakte daarmee een eind aan veel onduidelijkheid. De Raad stelt dat de wijze waarop het bedrag, dat een ouder moet betalen aan kinderalimentatie, tot stand komt niet correct is. Kinderalimentatie is namelijk sinds een wetswijziging van 1 januari 2015 vaak op een verkeerde manier berekend. Eerder schreef ik al over de berekening van kinderalimentatie en dat er werd gewacht op een uitspraak van de Raad.
Berekening kinderalimentatie
Kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de ‘behoefte van het kind’ (hoeveel geld heeft het kind nodig?) en de draagkracht van de ouders (wat kunnen zij opbrengen?). Het bedrag is afhankelijk van gezinsinkomen- en samenstelling.
Door de wetswijziging is de berekening veranderd. Een belangrijke toelage die minder vermogende ouders krijgen voor hun kind – het kindgebonden budget – werd in de praktijk afgetrokken van de alimentatie. Soms leidde dat ertoe dat bijvoorbeeld (en meestal) de vader helemaal geen alimentatie meer hoefde te betalen aan de moeder. Volgens de Hoge Raad is dat niet de bedoeling van de nieuwe regeling.
Het kindgebonden budget moet voortaan worden opgeteld bij het inkomen van de alleenstaande ouder die deze toelage ontvangt en niet langer in mindering worden gebracht op de kosten van een kind.
Gevolg hiervan is met name voor alimenatie-betalende ouders nadelig. De alimentatie zal door deze uitspraak hoger uitvallen dan wanneer wordt gerekend conform de aanbeveling uit het Trema-rapport die nu is overruled door de uitspraak van de Hoge Raad.
Mocht je vragen hebben of deze wetswijziging ook invloed heeft op jullie kinderalimentatie-regeling, neem dan contact met mij op.