Wetsvoorstel: Alimentatieduur alsnog omlaag naar vijf jaar

Wetsvoorstel: Alimentatieduur alsnog omlaag naar vijf jaar

9 juni 2018 – Als het aan de VVD, D66 en PvdA ligt, wordt de partneralimentatie die betaald wordt na de scheiding verkort naar vijf jaar. Alleen als er minderjarige kinderen in het spel zijn of als iemand dicht tegen de AOW-leeftijd aanzit (maximaal 10 jaar) omdat het lastig wordt om nog een baan te vinden, moet de alimentatie langer worden betaald.

Voorstel
De maximale duur voor partneralimentatie is 5 jaar, mits er geen minderjarige kinderen zijn. Bij huwelijken langer dan 15 jaar waarbij degene die recht heeft op partneralimentatie korter dan 10 jaar voor zijn of haar pensioen zit, geldt een maximale alimentatieduur van 10 jaar. Als er minderjarige kinderenzijn, is dat maximaal 12 jaar.

Het idee achter dit voorstel is dat het niet meer van deze tijd is dat je 12 jaar alimentatie moeten betalen aan hun ex. Daarbij vinden de partijen dat je na je scheiding zo snel mogelijk weer op eigen benen moet kunnen staat en is het niet goed om zo lang financieel afhankelijk te zijn van je ex-partner.

De huidige regel
Momenteel is het zo dat als je langer dan 5 jaar met elkaar getrouwd bent, je maximaal 12 jaar partneralimentatie ontvangt of betaald. Bij huwelijken korten dan 5 jaar, wordt het aantal huwelijksjaren genomen als maximale duur. In het geval van minderjarige kinderen geldt dit laatste niet en is de maximale duur 12 jaar.

Eerder kwamen deze partijen al met een voorstel om de duur van partneralimentatie te verkorten maar die werd gekraakt door de Raad van State, die vonden dat het plan onvoldoende rekening held dat sommige vrouwen op het moment van echtscheiding een grote achterstand op de arbeidsmarkt hebben.

Heb je vragen over jouw partneralimentatie of over mediation?

Neem contact op om je vraag te bespreken.
Jeanne Mulder is MfN-registermediator en helpt stellen bij echtscheidingen en het opstellen van ouderschapsplannen. Met aandacht voor het kind probeert Jeanne hun zo goed mogelijk door een echtscheiding en de periode daarna te loodsen.