Wanneer je gaat scheiden (of al bent gescheiden) en samen minderjarige kinderen hebt, is het vaak een lastige situatie. Een ouderschapsplan kan helpen om de opvoeding samen voort te zetten, jullie blijven tenslotte de ouders van jullie kind(eren). Je wilt natuurlijk dat jullie kinderen er het minst onder te lijden hebben dat hun ouders niet meer bij elkaar zijn. Maar dit blijkt in de praktijk niet zo makkelijk. Maar zelfs al zijn de kinderen al meerderjarig, het zal voor hun ook een lastige situatie zijn.
Wat is een ouderschapsplan?
Een ouderschapsplan is een document met afspraken over de verzorging en opvoeding van kinderen. Het vormt een leidraad voor ouders en moet zorgen voor meer stabiliteit voor de kinderen.
Wat staat er in een ouderschapsplan?
In het ouderschapsplan staan tenminste drie aspecten:
- De verdeling van de verzorging en opvoeding van de kinderen.
- De kosten van de verzorging en de opvoeding van de kinderen (kinderalimentatie)
- Hoe de ouders elkaar informeren over de kinderen.
Vaak wordt het ouderschapsplan aangevuld met afspraken die de ouders belangrijk vinden. Bijvoorbeeld over zakgeld, (kinder)feestjes, bedtijden, feestdagen en vakanties, contact met opa’s en oma’s, gebruik van social media etc. Dit zijn veelal onderwerpen waar gedurende het jaar discussies over ontstaan. Voor ouders en zeker ook voor de kinderen is het belangrijk dat er duidelijkheid is en deze onderwerpen niet op het moment zelf besproken moeten worden.
Is een ouderschapsplan verplicht?
In Nederland ben je als ouders van minderjarige kinderen verplicht een ouderschapsplan op te stellen bij scheiding: voor gehuwden en geregistreerd partnerschap en voor (samenwonende) ouders met gezamenlijk gezag. Dit document wordt toegevoegd aan een echtscheidingsconvenant (of vaststellingsovereenkomst bij geregistreerd partnerschap) en door de rechter goedgekeurd. Dan pas kunnen jullie voor de wet scheiden.
Wie stelt het ouderschapsplan op?
Sommige ouders stellen zelf een ouderschapsplan op. Omdat jullie als ouders zelf het beste weten wat goed is voor je kind(eren) en hoe jullie de opvoeding willen voortzetten. Een afspraak met de mediator die het wellicht hier en daar nog aanvult en het plan is af en bruikbaar. De praktijk leert dat ouders bepaalde onderwerpen niet volledig hebben beschreven.
Maar een ouderschapsplan levert (daarom) helaas ook vaak veel discussie en geruzie op tussen de ouders. Omdat het over de belangen van de kinderen gaat, komt er veel emotie bij kijken. Mediation kan jullie hierbij helpen. Samen zoeken jullie een invulling voor het ouderschap, wat voor jullie, en nog belangrijker, voor de kinderen, werkt!
En dan is met het ouderschapsplan alles goed geregeld en loopt alles soepel?
Helaas werkt het in de praktijk niet altijd zoals je van te voren hoopte. Er zullen (misschien altijd?) spanningen tussen jullie beiden als ouders ontstaan. Je probeert het zo goed mogelijk te doen maar soms zal je het gevoel hebben dat de ander niet meewerkt of zich niet aan de afspraak houdt. Het is goed om dan zo snel mogelijk met elkaar om tafel te gaan en uit te spreken waar de schoen wringt. Ervaring leert dat hoe langer je daar mee wacht, hoe groter de spanningen worden. Vaak kan een mediator helpen om jullie weer goed met elkaar te laten praten. Lees hier meer wat de bewezen SCHIP-aanpak voor jullie kan betekenen!
Update van het ouderschapsplan
Situaties veranderen, zo ook in de nieuwe vorm(en) van het gezin. Het is daarom belangrijk om regelmatig het ouderschapsplan aan te passen. Kleine aanpassingen kunnen vaak al genoeg zijn.
Wil je meer weten over mediation bij het opstellen van een ouderschapsplan? Neem dan contact met ons op.